Bättre för nybilsmarknaden

De senaste åren har det gått väldigt bra för den begagnade bilmarknaden. Men nu börjar det gå lite sämre i och med att nybilsmarknaden nu går bättre i samband med högkonjunkturen och de låga räntorna.

sälja-köpa-bil

Tidigare har vi skrivit om att den som är intresserad av att köpa en lyxig bil, men inte har plånboken för det, kan köpa en bil begagnat.

”Att köpa en begagnad är minst lika bra som att skaffa sig en helt ny, och plånboken blir mycket gladare av det inköpet.” Läs mer.

Men det verkar som att svenskarna den senaste tiden satsat mer på att köpa nya bilar istället för begagnade. Begagnatmarknaden har nämligen gått ner en del sen förra året. I Expressen kan man läsa att antalet sålda begagnade bilar minskade i juli jämfört med samma månad i fjol. Marknaden minskade sina omsättningar både inom bilhandeln och privatmarknaden med hela 4,6 respektive 4,1 procent.

Har råd med nytt

I och med att färre köper begagnade bilar, är det fler som köper nya. Och för 31:a månaden i rad visas det plussiffror för nyregistreringar av bilar. Förra månaden ökade de med 0,2 procent vilket alltså betyder att det skett en ökning i nästan tre år. Varför många nu satsar på att köpa nytt istället för begagnat har att göra med den starka svenska konjunkturen med låga räntor och hushållens ökade köpkraft. Folk har helt enkelt både råd och lust att lägga den där extra slanten och satsa på nytt.

Helt ok marknad

Trots att det går lite sämre för begmarknaden just nu ser man ändå positivt på den. För även om det är fler som köper nya bilar än begagnade just nu, går fortfarande marknaden för begagnade bilar helt okej.