Begagnad lyx

Det är allmänt känt att begagnat är billigare än nytt. Framför allt gäller detta kläder, möbler och liknande saker. Men det finns också saker som blir dyrare på begagnatmarknaden. Det gäller bl.a. konst, vissa klockor och annat som finns i väldigt liten upplaga. Det gäller därför en del bilar, framför allt sådana som är så gamla att de finns väldigt få av dem i körbart skick.

Om man tittar på de vanliga ställena där man hittar annonser på begagnade bilar så hittar man för det mesta ingenting om man söker på märken som Lexus eller Hummer. Och vill man ha en Rolls-Royce Silver Ghost så hittar man definitivt ingenting. De flesta sajter för att köpa och sälja begagnat är inriktade på bruksföremål av olika slag, och där hör lyxbilar inte riktigt hemma. Så vart ska man då vända sig om man vill köpa en Lotus Coritna eller Aston Martin Vantage?

Var hittar man bilarna?

Svaret är Jameslist, en sorts Blocket för lyxprylar av olika slag. De flesta saker som är till salu där säljs av amerikaner, så man får räkna med att det kostar en slant att frakta bilen till Sverige. Å andra sidan är Jameslist knappast en sida som attraherar de som måste vända på slantarna.

Om du blir lockad, tänk på att behålla ditt kritiska sinne, framför allt om det gäller en amerikansk SUV. Cadillac Escalade och Hummer är de mest stöldbegärliga bilarna i USA, och troligen stjäls en stor del av dem för att säljas utomlands. I avsnitt fyra av den andra säsongen av Sopranos åker huvudpersonerna till Neapel för att sälja stulna lyxbilar till Camorran. Det är förvisso fiktion, men inte särskilt långt från verkligheten.