Bli av med dålig lukt i bilen

Få lukter är lika tillfredsställande som den av en ny bil. Något som den som köper bil begagnat tyvärr inte får uppleva. Men vi har gjort en liten guide för hur du kan hålla bilen fräsch och göra dig av med störande lukter. Vi tycker att bilen ska få kännas som ny – även om den inte är det.

Här är några tips på hur du kan göra dig av med oönskade lukter:

Förvandla syre till ozon. När vi hör ordet ”ozon” tänker vi antagligen på något helt annat än illaluktande bilar. Men ozon är helt enkelt en molekyl med fler syreatomer än den luft vi vanligtvis andas. Därför är det inte bra att andas in ozon – men det är däremot väldigt bra för att göra sig av med oönskade lukter. Bra ozongeneratorer kan du, till exempel, hitta hos: https://ozoneair.se/. Men använd inte ozonbehandlingar för ofta – eftersom ozon är väldigt oxiderande, något som kan bleka och lämna skador på, till exempel, gummidetaljer. En ozongenerator är det tunga artilleriet i slaget mot dåliga lukter, och är väldigt effektiv.

Ättika och vinäger. Ett gammalt husmorstips som fungerar förvånansvärt bra. Blanda ihop ättikssprit med vatten och häll upp i en skål. Ställ skålen i bilen och låt den suga upp lukterna i ett par timmar.

Förebygg dålig lukt med bilvård

Städa och tvätta. Det kan finnas illaluktande smuts som är ingrodd i säten och bilmattor. Kanske har någon spillt något i bilen, eller dragit in smuts på skorna? Samla ihop och släng alla skräp, och tvätta alla textiler noggrant. Detta kommer sannolikt att minska den dåliga lukten. Det kan också vara bra att undersöka värmesystemets dränering – eftersom ett fel där kan leda till att illaluktande luft slussas runt genom bilens air conditioning.

Rök inte i bilen. Något som man egentligen tycker borde säga sig själv – om du röker bilen kommer den självklart att börja lukta illa. Men tobak är, som vi alla vet, beroendeframkallande och för många är det svårt att hålla sig. Kanske är det inte ens du själv som är skurken i dramat – kanske rökte den förra ägaren och du fick bara röklukten på köpet? Misströsta ej – det finns som sagt sätt att åtgärda problemet.

Behöver du ytterligare hjälp med dina luktproblem? I videon nedan kan du se städexperten Marléne Erikssor ge fler tips på hur du gör dig av med dåliga lukter: