Följ lagen och få en lyxbil – av staten

I Portugal finns det många skattesmitare, och det är något som staten inte uppskattar. Därför valde man i fjol att starta ett motiverande lotteri för alla som faktiskt betalar skatt – och vad var priset? En lyxbil värd 800 000 kronor.

bil silverAtt lyxbilarna utvecklas mer och mer är ingen nyhet, men att få en lyxbil gratis bara för att man är en laglydig medborgare i sitt land är något som aldrig tidigare gjorts. Och det är precis vad man gör i Portugal genom att lotta ut lyxbilar till skattesmitare som faktiskt ändrar sig och börjar betala skatt. Lotteriet är utformat att de som vill delta i utlottningen som sker varje vecka ska samla kvitton när de köper olika tjänster och varor såsom mat och andra livsmedel eller exempelvis besöker frisören. Dessa kvitton ska sedan registreras och då är det fritt fram att vara med i utlottningen förutsatt att deras personliga skattenummer står angivet på kvittot (Källa).

Drabbades hårt av finanskrisen

En av anledningarna till att Portugals regering väljer att ha ett sådant här lotteri baseras på att landet faktiskt var ett av de länder i Europa som drabbades hårdast av finanskrisen vilket i sin tur lett till mängder av svartarbeten. Till exempel beräknas att närmare en femtedel av landets ekonomi är svart vilket staten vill ändra på genom att locka med lyxbilarna, som dessutom är skattefria. Plus att man även hoppas på att lotteriet ska dra in hela 18 miljarder kronor till statskassan – så det blir en win-win-situation i den bemärkelsen att staten håvar in mer pengar i och med att fler betalar skatt och skattebetalaren blir belönad med en lyxbil, och det är ju inte fyskam.

Inte värst i Europa

Portugal är inte ledande när det kommer till mängden skattesmitare i Europa – den platsen tilldelas nämligen Bulgarien där hela 31 procent av befolkningen inte betalar skatt. Totalt uppgår Europas svarta ekonomi till 18 procent räknat på 31 stycken länders ekonomier vilket i svenska kronor uppgår omkring 18 500 miljarder kronor, enligt den österrikiske ekonomiprofessorn Friedrich Schneider.