Säker på framtidens bilvägar

Framtidens tekniska utveckling kan bli både spännande och intressant, men främst kommer den förmodligen att kunna vara snällare mot miljön. Bilindustrin är idag inte den snabbaste marknaden framåt, om man jämför med exempelvis hur snabbt mobiltelefon-marknaden har gått framåt. Men bilindustrin har en viktig roll för hur framtiden kommer att bli. Vad man idag främst tar upp som viktiga åtgärder är elbilens ingång. Detaljer, som vinterdäck i de nordiska och kallare länderna, kommer att fortsätta vara viktiga för säkerheten. Så länge inte bilarna flyger fram kommer vi att behöva vinterdäck på de hala vägarna.

När kommer lyxbilarna drivas av el?

Men att vi kan minska förbrukningen av olja och bensin, med hjälp av just elbilen spås dröja ett tag:

”Om tio år räknar Nancy Gioia, som basar för Fords elbilsprogram, med att Ford kan ha uppåt 25 eldrivna bilmodeller. Men ändå utgör de bara en liten nisch av tillverkarens program:
– Merparten av de eldrivna bilarna kommer att vara plug in-hybrider eller vanliga hybrider där eldriften kompletterar en vanlig motor, säger Nancy Gioia. Bensin- och dieselmotorer kommer att finnas ännu långt in på 2050-talet.”

Bilindustrin tror att utvecklingen dröjer

Inom bilindustrin tror man alltså inte själva på att de stora och avgörande skillnaderna kommer att kunna ske inom några få år. För att elbilarna ska kunna fungera krävs också att en infrastruktur som stöttar det nya systemet ska finnas tillgänglig i samhällena. Idag finns det för många aktörer som skulle förlora på en sådan utveckling, vilket är en av anledningarna till att det hela dröjer.