Vad är en lyxbil?

Vad är egentligen en lyxbil? Den frågan är svår att svara på då en lyxbil kan betyda olika för olika personer beroende på vilka behov de har.

Begreppet lyx förknippar vi allt som oftast med någonting som är exklusivt, begränsat, dyrt och kräver lite extra för att komma över. Lyx har oftast med konsumtion att göra. Och den här hemsidan handlar om lyxbilar. Men vad är egentligen en lyxbil, kan man fråga sig? Spontant kommer säkert varumärken som Porsche, Lamborghini och Ferarri upp i huvudet. James Bond som susar fram längs en kustväg i sin snabba bil som verkar ha hur många växlar som helst. Men vad folk uppfattar som en lyxbil kan skilja sig signifikant.

  • En barnfamiljs lyxbil är förmodligen en med mycket utrymme, som är lätt att klättra in och ur i, samt har väldigt god säkerhet. En bil där ungar och hundar får plats. En bil som det är lätt och smidigt att hitta bildelar till.
  • En retroälskares lyxbil är nog en gammal amerikanare som ser ut som att ha kört rakt ut från bioduken i Grease. Den kräver sitt intresse och man kan inte räkna med att den alltid går som en klocka med tanke på dess ålder. Men de har sin charm, och är perfekt för den som gillar sociala tillställningar som veteranbilsrace, eller cruisingar som ofta anordnas på somrarna. Mycket pyssel men älskar man den spelar det ingen roll, det är en lyxbil för dem.
  • Vad gäller den rika affärshennen kan vi räkna med att uppfattningen om lyxbil är ganska stereotyp. En snabb, dyr, snygg bil som kommer få alla förbipasserande att vrida nackarna ur led när bilen susar förbi som en pil. Dessa bilar är få förunnade och stämmer bra in på standardtanken om en lyxbil.
  • För den som inte har så mycket är nog vilken bil som helst en lyxbil. En billig bil som inte kostar så mycket och håller bra, det är lyx för den som kanske annars inte skulle ha råd med bil alls.
  • Fön singeln i storstan är en liten, smidig och bensinsnål bil det bästa. En som lätt tar sig fram i stadstrafiken, som passar lätt in på lite trängre parkeringsplatser. Den får gärna vara miljöbil också så att ägaren undkommer tullavgiften på vardagar.

Som vi ser finns det många olika sätt man kan se på en bil som lyxig. Allt beror på vilka förutsättningar man har och hur mycket annat man har i livet. Vad som är gemensamt är att människor uppskattar sin bil, då det är ett bra sätt att transportera sig. Även om vi kanske borde köra mindre kommer nog inte bilen försvinna, bara bli mer miljövänlig. Det är en positiv utveckling vi ser fram emot.