Vad händer med SAAB?

SAAB är inte den lyxigaste biltillverkaren, varken i Sverige i ett större perspektiv. Däremot har en del tillverkare av lyx- och sportbilar nämnts i samband med de oändliga turerna kring vad som ska hända med bilfabriken i Trollhättan. Det är dock inte det enda som har rapporterats kring SAAB. Några andra ”godbitar” som fått anställda, bilägare m.fl. att sätta morgonkaffet i vrångstrupen vid minst ett tillfälle har varit följande nyheter.

  • En hotande brist på reservdelar, som skulle göra att många SAAB-ägare inte skulle kunna använda sina bilar längre, inom en snar framtid.
  • En uppsjö av tänkbara köpare har nämnts, som Spyker, Koenigssegg och Youngman i samarbete med Pang Da. Så blev det till slut inte.
  • Det senaste budet är att företaget Nevs ska köpa SAAB. Nevs står för National Electric Vehicle Sweden, men är trots namnet ett helt privat företag.

Det verkar alltså som att det äntligen är klart vad som kommer att hända med SAAB. De nya bilarna kommer även framgent att byggas i Trollhättan och heta SAAB. Det kommer dock inte att ha den klassiska loggan, och företaget som konstruerar dem kommer att heta Nevs. De nya bilarna kommer att drivas med el. Även SAAB Automobile Tools och SAAB Automobile Powertrain ingår i köpet.